Annelik yolunda yaşanan kaygılar

Annelik yolunda yaşanan kaygılar

Küçük,iki kişilik bir yuvada bayram sevinci gibi beklenen minicik yürekler..Beraberinde onlar için kurulan hayaller,yepyeni umutlar,güzel heyecanlar.. Bir mucize dünyaya getireceğini öğrendiği andan itibaren anne adayları soluksuz bir yolculuğa başlarlar.Bu kendine has yolculuk hayatlarının belki de en unutulmaz sürecidir.Peki bu süreç her zaman olumlu duygulardan mı oluşmaktadır?

Öncelikle anne adayı bu durum için ne kadar istekli ve hazır olursa olsun yaşam şeklinde ve hayatında bir takım değişiklikler yapacak durumda olduğundan stresli ancak bir o kadar da ayrıcalıklı bir sürece kendisini hazırlamalıdır. Yaşanan hormonel değişimlerin yanı sıra fiziksel ve psikolojik bir takım değişiklikler yaşayan anne adayına zaman zaman korku ve kaygıların eşlik etmesi doğal kabul edilmektedir.Anne adayları bu süreç hakkında bilgi sahibi olur,neler yaşayacaklarını öncesinden bilirlerse bu dönemi çok daha rahat bir şekilde atlatabilirler.Bu süreçte anne, bebeğinde ne zaman ne tür değişiklikler olacağını takip ederse, bebeğinin gelişimine yönelik katkıda bulunabilir ve anne-bebek çok daha kuvvetli bir bağ kurabilir. Çünkü biliyoruz ki bebeğin psikolojik gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bebek, annenin yaşadığı tüm olumsuz duygulardan etkilenir, annenin içinde bulunduğu psikolojik durumu hisseder. Huzurlu bir hamilelik geçirmek, stresten mümkün olduğunca uzak kalmak bebeğin sağlıklı ruhsal gelişimi için oldukça önemlidir.

Bebeğinizin ilk gördüğü yer, rahminiz. İlk işittiği sizin kalp atışınız, ilk dokunduğu sizin vücudunuz, ilk güvende hissedeceği yer yine siz olacaksınız. Bebeğiniz hamileliğiniz boyunca rahat ve güvende hissederse, sizinle kuracağı bağ sağlıklı olacaktır. Hayatta ilk kurduğu bağ güçlü olan bebek, ileride de kurduğu ilişkilerin güçlü olma şansını arttıracaktır. Ayrıca iyi geçen bir hamilelik süreci doğum sonrası için de anneyle bebeğin alışma sürecini kolaylaştırır, annenin yeni hayatına daha kolay alışmasına yardımcı olarak, olası duygusal iniş çıkışları daha kolay atlatmasına sebep olur.

Anne Adaylarının Yaşadığı Bazı Korku ve Endişeler;

  • Anneliği başarıp başaramayacağı korkusu,
  • Bebeğine yeterince ilgi gösteremeyeceği, onunla iletişim kuramayacağı korkusu
  • Giderek çirkinleşeceği, eşi tarafından beğenilmeyeceği korkusu,
  • Bebeğinin dünyaya sağlıklı gelip gelemeyeceği korkusu,
  • Doğum anında çok acı çekeceği korkusu,
  • Doğum sonrası yeni hayatına adapte olamayacağı korkusu
  • Aldığı kiloları verememe korkusu
  • Sütünün gelmeyeceği, bebeğini emziremeyeceği korkusu
  • Doğumdan sonra eşiyle eskisi gibi ilişkisinin süremeyeceği korkusu..


Tüm bu korku ve endişeler yaşanan ruhsal ve hormonal değişikliklere bakıldığında çok normaldir. Aynı zamanda bulantı,iştahsızlık,uyku problemleri gibi fiziksel değişikler de bu dönemde yaşanması beklenen doğal durumlar olduğunda kadın bu gibi benzer durumların hamilelik sürecinin bir parçası olduğunu kabullenmeli, geçici olduklarını kendisine hatırlatmalı,kadınlığını,değişkenliklerini tanımalı yeni bir ben’i keşfetmenin olabildiğince keyfine varmalıdır.Mutluluk ve üzüntünün,kaygının,heyecanın,umudun,yalnızlığın yaşanabileceği taban tabana zıt duyguların kısa sürelerde yaşanabileceği gerçeğinin geçici olduğunu bilerek anne adayları ellerinden geldiğince sakin kalmalıdır. Unutulmamalıdır ki, anne adayları ne kadar sakin,huzurlu bir hamilelik yaşarsa bebek de o kadar huzurlu hissedecektir.


Hamilelik Sürecini daha rahat geçirmek için neler yapılabilir?

  • Şunu unutmayın ki günlük hayatın içinde tabikii endişelendiğiniz,üzüldüğünüz zamanlar olacak. Her kötü hissettiğinizde “bu bebeğim için zararlı” endişesine kapılmayın. Sadece gevşemeye çalışın,siz de zaman zaman öfkeli,üzgün,sinirli olabilirsiniz.
  • Tereddütlerinizi herkesle değil,sizi anlayacağınız kişilerle paylaşın. Karşınızdaki kişi panik,gergin,kaygılı biriyse sizi de olumsuz etkileyecektir daha çok sizi yatıştırabilecek kişilerle konuşmayı tercih edin.
  • Kendinizi birinci plana koyun. O gün misafir gelmesini istemiyorsanız hayır deyin, haliniz yoksa yemeği hazırlaması için eşinizden yardım isteyin.
  • Bebeğinizin gelişimini takip edin,neler yaşayacağınızı, o ay nelerle karşılaşabileceğinizi bilirseniz sürprizler can sıkıcı olmaz,hazırlıklı olursunuz.
  • Anne adaylarından oluşan bir gruba katılın. Sizi en iyi anlayacak kişiler bazen sizinle aynı süreçten geçenler olabilir,paylaşmak iyi gelir.
  • Sizin mutlu olmanız,bebeğinizi,ailenizi mutlu eder unutmayın;değerlisiniz.