Ebeveynlere Kitap Önerileri

Oyun Oynama Sanatı-Aletha Solter

  Çocuklar oyun oynamayı severler ve kendilerini çoğu zaman oyunlarla ifade ederler dolayısıyla ortada bir sorun varsa bunun en net görülebileceği yer oyun olduğu gibi en kolay çözümü de yine oyunla olacaktır. Bu kitapta oyunun iyileştirici gücünü görebileceğiniz birçok örnekle karşılaşacaksınız. Özellikle çocuğuyla yeteri kadar oyun oynamaya vakit ayıramayan, oyun oynamayı beceremediğini söyleyen,çocuğunun sürekli oyun isteği karşısında bunalmış hisseden ebeveynler için günlük hayatta kolayca her şeyi nasıl oyuna çevirebileceğinizi göstermeniz yönünden tavsiye ederim.

 

Bilinçli Bebek-Aletha Solter

   Özellikle anneliği ilk defa tadacak anne adaylarında bebekleriyle iletişim kurmak açısından faydalı bir kitap. Bebeğin dilinden anlamak,ne istediğini,neye ihtiyaç duyduğunu kavramak annenin hassasiyetle bebeğini tanımaya çalışmasıyla gerçekleşir.Annesi tarafından anlaşıldığını hisseden bebek de annesiyle senkronize bir ilişkiye girer. Bu uyumluluğun yakalanmasında başlıkları bilmek faydalı olacaktır. Bu kitapla birlikte bebeğinize kulak vermeyi sağlayacak bazı yollar keşfedebilirsiniz.



Işığın Yolu-Nilüfer Devecigil

   Çok severek okuduğum ışığın yolu kitabı,anne-babaların ebeveynleriyle kurduğu bağlanma şeklinin kendi çocuklarıyla olan ilişkilerinde nasıl tekrarladığını anlatıyor. Çocuğunuzda öfkelendiğiniz,tahammül sınırlarınızda zorlanma hissettiğiniz ne varsa;dikkatlice kendinizi incelediğinizde o şeyin sizde bir karşılığı olduğunu ve yaralarınızın tekrar kanamaya başladığını fark edebilirsiniz.

Sadece ebeveynler için değil,bireyin kendini tanıması,ilişkideki hallerini, duygularını anlamlandırabilmesi için son derece etkili bir kitap.



Ana-Baba ve Çocuk-Haluk Yavuzer

   Çocuk Eğitimi konusunda genel hatlarıyla ihtiyaç duyabileceğiniz birçok konuya değinmiş “Ana-baba ve Çocuk” çocuğunuza daha dikkatli yaklaşmanızı sağlayacak bilgilerle dolu. Ayrıca Prof. Dr. Haluk Yavuzer’in diğer kitaplarını da okumanızı öneririm. Özellikle “Çocuğun ilk 6 Yılı”, “ Çocuk Eğitimi El Kitabı” ve “Çocuğunuzu Anlamak” zaman zaman açıp kendinize hatırlatmanız gereken başucu kitapları.


Seninle Başlamadı-Mark Wolynn

  Sana ait olmayan tüm öfke,suçluluk,üzüntü.. Hepsini sıyırıp gerçekten senin ne hissettiğini anlamak için akıllara koyulan soru işareti niteliğinde bir kitap. Duygularımızın ne kadarı bizimle ilgili,ne kadarı ailemizden bize kalmış,yaşanan aile travmalarının üzerimizdeki etkileri neler ve ne kadarının farkındayız..

Ebeveyn olduğumuzda çocuğumuza çok öfkeli hissettiğimiz,işlerin bazen çok karıştığı anlar vardır. Peki ya aslında çocuğumuza bize davranıldığı gibi davranıyorsak ve bunu görmüyorsak..


Kaplanı Uyandırmak-Peter Levine

 Hepimizin hayatı bizi hazırlıksız yakalayan zorluklar içerir.Travmaya uğramış insanlar aslında içgüdüsel olarak iyileşme gücüne sahiptirler.Kimi zaman kendilerini iyileştirecek şeyin ne olduğunu bilmeden yaptıkları bile olabilir. Doğayı örnek alarak aslında doğal bir iyileşme döngüsü içinde yer alabiliriz.


Çocuklar için Beş Sevgi Dili-Gary Chapman

   Çocuğunuz sevginizin ne kadarını alıyor? Onu önemsediğinizi gerçekten gösterebiliyormusunuz? Çocukların sevgi dili nedir ve siz o dili nasıl öğrenirim diyorsanız bu kitaba bir göz atın.

Çocuğunuza Kulak Verin- Aletha Solter

  Çocuğunuzun ihtiyaçlarına kulak vermenizi sağlayacak,hangi dönemde neye daha çok önem vermenizi vurgulamak üzerine hazırlanmış bir kitap.